Taigen
230 g toortatrajahu
100 g kookosrasva
1 kanamuna
3-4 spl külma vett
soola
Täidis
300 g keedetud punapeeti
2 väiksemat hapukamat õuna (kokku ca 100 g )
3 spl naturaalselt kääritatud balsamiäädikat
2 spl pune, majoraani või pizzamaitseainet
1 väike šalottsibul või muu meelepärane mugulsibul
Kate
2 kanamuna
200 ml kookoskoort
60 g laktoosivaba juustu
70 g laktoosivaba sinihallitusjuustu
soola, pipart
Kaunistamiseks idusid ja maitserohelist.
Toodud taigna kogus on sobilik ca 26 cm läbimõõduga vormi jaoks.
Taigna valmistamine. Sega omavahel sool ja tatrajahu. Lisa kookosrasv ja muna. Vett lisa esmalt 2 spl ning ülejäänu vastavalt vajadusele. Taigna “kõvadus” sõltub palju kasutatavast kookosrasvast. Kui taigen tundub käe all pehme, pole vett vaja lisada. Kui taigen tundub kõva, võib vett vähehaaval lisada. Sõtku taigen ühtlaseks ning pressi kohe küpsetusvormi põhjale ja servedesse. Pane taigen koos vormiga külmikusse – see võib seal vabalt üleöö seista.
Täidise valmistamine. Koori ja riivi jämedalt keedetud punapeet ja õunad. Puhasta sibul ning haki hästi peeneks. Pane riivitud peet, õunad, hakitud sibul, maitseained ja balsamiäädikas kaussi ning sega omavahel. Jäta ca 30 minutiks marineeruma. Võid täidise jätta kaanetatult ka järgmise päevani külmikusse marineeruma ja maitseid ühtlustama.
Katte valmistamine. Enne küpsetamist riivi jämedalt laktoosivaba juust ning murenda sinihallitusjuust väiksemateks tükkideks. Klopi munad ning maitsesta soola ja pipraga. Lisa munadele kookoskoor ning klopi ühtlaseks.
Piruka küpsetamine. Võta külmikust ettevalmistatud ja vormi surutud taigen. Enne ahju panemist tee kahvliga taigna põhjale augud. Eelküpseta taigent praeahjus pöördõhuga 200 c juures ca 8 min. Peale taigna ahjust võtmist keera ahi 180 C peale.
Seejärel kata taigen ühtlaselt täidisega, raputa ühtlaselt peale juustud ning kalla üle muna-kookoskoore seguga. Küpseta pöördõhuga 180 C ca 23 minutit, kuni juust on pealt kuldsemaks tõmmanud.
Enne serveerimist lase pirukal vormis jahtuda. Peale piruka lahtilõikamist võid igale lõigule lisada õli ja sidrunimahlaga maitsestatud lutserniidusid ning raputada üle hakitud roheliste ürtide või peeneks rebitud salatilehtedega.
Häid uusi maitseid!
Laivi Mesikäpp