Categories
Metsast ja niidult

Naat – pühaduse ja puhastuse ürt

Naat  – pühaduse ja puhastuse ürt

Sellel ajal, kui muru alles sätib end roheluse rüüsse, on naat juba oma pea mullast välja pistnud ning sirutab end päikese poole.

2016-04-09 13.46.29

Naat  paneb ühtedel silmad põlema, sest seda saab süüa ja teistel silmad pööritama, sest jälle võtab ta umbrohuna aias võimust.

Heal lapsel mitu nime. Ladinakeelne Podagria viitab tema seostatusele podagra raviga. Vene keelne snõd, mille algupära arvatakse olevat mongoli-tatari ikke ajastust pärit, tähendab söömiskõlblikku rohtu, mida metsadesse varjunud elanikkond kasutas ellujäämiseks. Kuigi soome-ugri rahvastele oli naadi kasutamine toiduks omane, jäi nõukogude võimu ajal naat toiduna tähelepanu alt suuresti välja – no oli umbrohi, mis umbrohi, mida sobilik loomadele sööta.

Ent kui tagasi minna rahvameditsiini juurde, siis talvisest vitamiinipuudusest tekkinud kehvveresuse, ainevahetushäirete ja kevadväsimuse all kannatavatel inimestel tasuks piiluda vaaremade varamusse ja naat oma toidulaual kevadekulutajana ausse tõsta. Ja seda just praegu, kui tema väikesed armsad lehekesed lausa anuvad enda üles korjamist.

Kuhu ja kuidas kasutada naati?

SALATITESSE. Naat on suhteliselt õrna maitsega ning seda salatitesse lisades võib arvestada sellega, et ta on peamiselt mahu andja. Tugevamaid maitseid tuleb võluda teiste koostisainetega.

SMUUTIDESSE. Annab õrnrohelist värvi ja loovutab smuutisse ära kõik kasulikud omadused, mis värskes ja toores lehes on. Sobib hästi kokku erinevate marjadega ja köögiviljadega.

MÄÄRETESSE ja KÜLMADESSE KASTMETESSE. Olgu see siis pesto või hummus, jogurtikaste või toorjuustukreem – lisades neisse ka muid kevadisi tulejaid nagu võilillelehed, võib saada uusi ja huvitavaid maitsekombinatsioone.

ÕLIDESSE. Naati on sobilik kasutada ka õlikastmete koostises seda sinna sisse hakkides või püreerides. Miks mitte muuta üks Vahemerehõnguline pastaroog koos basiilikuga Läänemerehõnguliseks koos naadiga.

TEEDESSE. Värskelt või kuivatatuna võiks ta leida teiste põllutaimede kõrval auväärse koha iga taimeteesõbra köögikapis.

Kuigi naadi toiduks kasutamisel mängib suurt rolli ka isiklik maitse-eelistus, siis eeskätt võiks naati tarbida värskelt ja toorelt, kuumutamata – selliselt nagu loodus talle oma puhastava väe andnud on.

Et jutt ei jääks jutuks ja soovitused soovitusteks, siis jagame siinkohal teiega ka mõningaid retsepte:

Naadirikas kapsasalat küüslauguga

Naadi-kodujuustu kreem

Verd turgutav naadismuuti kasemahlaga

Mõtted ja retseptid pani kirja Laivi Mesikäpp