Categories
Retseptid

Rüävadsa´

Kogus: 15 tk

550 g rukkijahu
50 g presspärmi
5 dl vett
soola

Presspärmi võib vabalt asendada juuretisega. Pärmiga vatskud on lihtsam variant juhuks, kui on kiire ja need enne ootamatute külaliste saabumist vaja kiirelt ahjust lauale saada.

Lahusta pärm väheses käesoojas vees. Lisa rukkijahule sool ning kalla soe pärmivesi rukkijahu hulka. Sõtku taigent, kuni see käte küljest lahti lööb. Kata taigen kaane või rätikuga ja lase soojas kohas kerkida 1 h. Pärmitaigna kergituseks sobib linnatingimustes väga hästi ka praeahi temperatuuril 30° C kuni 35° C.

Vormi taignast väikesed pätsid, vajuta need lapikuks  ja küpsetada ahjus 200° C juures umbes 15 minutit.

Vatskud on imehead just ahjust tulles ja kõige paremad ikka küpsetamise päeval. Kui vatskud pooleks lõigata, siis saad koduse koorikleiva.

Rukkivadsad

Fotokaga piilus Rüävadsa` korvi  Rene Riisalu. Retsept on pärit kokaraamatust “Seto Köök Põlvest Põlve”.