Categories
Küpsetised

Gluteenita piparkoogid

Gluteenita piparkoogid 

Jõuluaeg on kätte jõudmas ning piparkookide küpsetamine on täies hoos. Nendele, kel näpud vähegi igasuguse isetegemise järele sügelevad, soovitame piparkoogitainast ikka ise teha.

Allergia ja toidutalumatusega inimeste jaoks takerdub isetegemine tihtipeale sellesse, et napib infot, kuidas saavutada sama tulemust, mis maitsemällu on jäänud nö tavalistest piparkookidest.

 

Siinkohal on meil hea meel jagada teiega üht maitsvat ja töökindlat retsepti, mille järgi valminud gluteenita ja nisujahuta piparkookidega ise igati rahule jäime. Ja ega maitsest ausalt öeldes aru saagi, et tegemisel on kasutatud hoopis teistsuguseid jahusid kui nisujahu. Kui retseptis toodud või asendada muu hoolikalt valitud rasvainega (näiteks kookosrasvaga), siis on tulemuseks piparkoogid, mis lisaks veel ka laktoosita ja kaseiinita.

2 dl roosuhkru siirupit
2 dl roosuhkrut
1 pakk Santa Maria piparkoogi maitseainet
250 g võid või kookosrasva
2 muna
300 g toortatrajahu
300 g Schär Mix Patisserie

Pane siirup soovitatavalt paksupõhjalisse potti ja kuumuta aeglaselt keemiseni. Lisa suhkur ja maitseained ning kuumuta tasakesi segades, kuni suhkur on siirupisse kenasti sulandunud. Võta pott tulelt, lisa või või kookosrasv ning sega, kuni rasv on sulanud ning ühtlaselt siirupiga segunenud. Lase jahtuda toatemperatuurini.

Jahtunud segule lisa munad. Munad lisa ükshaaval! Enne munade lisamist klopi nad eraldi nõus ühekaupa segamini. Muna lisamise järel sega taigent seni, kuni mass on ühtlaseks muutunud, alles seejärel lisa teine muna.

Sega omavahel erinevad jahud ning hakka neid tasapisi väikeste koguste kaupa siirupi-munamassile segama. Enne uue koguse jahu lisamist sega/sõtku tainas ühtlaseks.

Ühtlaseks sõtkutud taigen jäta kaanetatud nõusse või toidukilesse keeratuna järgmise päevani külmikusse seisma.

Küpsetamiseks rulli tainas tatrajahuga ülepuistatud laual õhukeseks. Eelistada võiks pigem kujundeid, milledel pole nö sabasid, tiibasid vms eralduvaid osiseid, sest erinevalt nisujahust, on see tainas rabedam ning nõndaks võib ingel jääda pärast küpsemist murdunud tiibadega või jähes ilma kõrvadeta.

Küpseta piparkoogid ahju keskosas pöördõhuga 200 C juures 6-7 minutit.

Kas piparkooke ka määrida? See on maitse asi – võib, aga ei pruugi. Sama lugu on glasuurimisega – võib, aga ei pruugi.

Tegelikult maitseb paljas piparkook väga hea ning sobib täiendama ka soolaseid määrdeid vahepalana.

Laivi Mesikäpp