Categories
Kodust ja reisilt

Koolitoit

KOOLITOIT

Postimehe veebilehel ilmus uudis, milles Läti terviseministeeriumi algatusel keelati Läti õppeasutustes paljude toodete, mis sisaldasid näiteks säilitus- ja värvaineid, müük. Tundub igati õige ja tänuväärt algatusena. Muidugi ei tee tühjad letid kellelegi rõõmu, kuid tühjad letid saab ju täita tervislike või tervislikumate alternatiividega. Siinkohal on kindlasti oluline roll ka toitumisalase väljaõppega spetsialistidel, kes saavad omalt poolt jagada häid soovitusi.

Meie arvame, et toit peaks olema mitte ainult tervislik vaid ka maitsev. Ja ega ka kõik, mida tervisliku sildi all müüakse, polegi alati tervislik. Selleks on vaja head orienteerumist pakutava hulgas.

Meie igapäevane söömine mõjutab nii meie enesetunnet kui ka tervist. Kus siis veel, kui mitte koolides peaks olema kättesaadav vaid tervislik toit. Mis mõte on koolitundides rääkida tervislikust toitumisest, kui samas koolipuhvetis müügil olev toit tervisliku toitumise maailmavaatelisust ei toeta. Kool võiks olla just üheks tervislike harjumuste kujundajaks ja kohaks, kust laps saab oma teadmised ka juhul, kui perekonnas on teadlikkus madal. Ja viimane paraku on tänane reaalsus.

Aga ainult teooriast ei piisa, vaja on ka praktikas asjad ellu viia.

Ja mitte ainult koolipuhvetites müüdava, vaid ka kooli sööklas pakutava võiks iga kooli juhtkond kriitilise pilguga üle vaadata.

Mõtteid mõlgutasid Eva-Liisa ja Laivi