Categories
ABC Toitumisest

Konserveeritud tooted – võtta või jätta

Konserveeritud tooted – võtta või jätta

Ubade, kikerherneste ja ka näiteks artišokkide söömine on kasulik, kuid seda vaid juhul, kui sellega ei kaasne lisaboonusena ka teatav annus Bisfenool A-d ehk BPA-d. See on hormoonsüsteemi kahjustav kemikaal, millega me kõik kokku puutume. Paljud tänapäeva konservipurgid on seest kaetud õhukese plastkattega ning just sealt imendubki toidu sisse ohtlik kemikaal.  Seetõttu soovitame poes käies konservipurke hoolega uurida ning lugeda silte veendumaks, et seal on kirjas “BPA-vaba”.

Üleni metallist konservipurkide oht avaldub aga alles peale nende avamist. Nimelt tekib purgi sisepinna kokkupuude õhus oleva hapnikuga, see põhjustab väga kiiret korrosiooni ning metalliühendite, sealhulgas ka alumiiniumi vabanemise konserveeritud toidu sisse. Selle vältimiseks tasub konserv kohe peale avamist soovitavalt klaasnõusse ringi tõsta.

Kõige parem variant, mida ka meie soovitame, on osta värskeid tooteid ja neist ise miskit head keeta või küpsetada. Lisaks BPA-le jäävad tarbimata ka võimalikud säilitusained ja muud komponendid, millest on niikuinii hea eemale hoida.

Kui aga tõesti peab olude sunnil konserveeritud toote ostma, vali selline, mis on klaaspurgis. Klaas on ohutu!

Mõtted pani kirja Maris

Konserveeritud toidud
FOTO: pixabay.com