Categories
Salatid

Melonisalat seemnete ja baobabiga

 

Melonisalat seemnete ja baobabiga

Selle salati tegemiseks ei ole koguseline retsept üldse oluline. Miksi kokku kapis olev ja ongi salat valmis. Inspiratsiooniks siinkohal saab olla pigem koostisosade loetelu. Seni kuni värskeid saadusi aiast ja metsast veel võtta ei ole, eelmise sügise saadusi keldris-sahvris enam ei ole, tuleb leppida lahendustega, milledel pigem eksootiline päritolu.

Nõndaks siis, võta …

Melonit
Mangot, sügavkülmutatud kuubikutena
Granaatõuna seemneid
Kanepiseemneid
Chia seemneid
Baobabi pulbrit

  1. Koori ja puhasta sisust melon. Melonid on erineva värvi ja maitsega. Väga hea magususe ja ilusa värviga on Cantaloupe melon, mille ostmise puhu tuleb küll jälgida vilja kvaliteeti, sest tihti näeb meie kaubandusse jõudnud melonil plekke ja hallitusi. Sellise ostmisest tuleks ennast säästa. Pildil olev melon on meie kaubanduse klassika, kollase koorega ja üsna mahlane (vesine) Mesimelon. Lõika melonist suupärased tükid.
  2. Võta piisava ajavaruga sügavkülmast välja mangotükid. Miks just sügavkülmutatud mango? Aga seepärast, et sellel on nii värvi kui maitset. Kahjuks head ja kvaliteetset küpset mangot meie kaubandusest on väga raske leida. Sügavkülmutatud variant on kindla peale minek.
  3. Puhasta granaatõun. Hea nipp kiireks ja vähese vaevaga granaatõuna puhastamiseks on SIIN – seda julgen küll tõsiselt soovitada.
  4. Pane kõik puuviljad kaussi, lisa seemned ja baobabi pulber. Baobabi pulbrit võib lisada, kuid ei pea lisama. Selle lisamine teeb salati veidi “jahusemaks”, ent mitte märgatavalt. Kasutades salati valmistamisel tagasihoidliku maitsega mesimelonit, annab baobabi pulbri veidi hapukas maitse põnevat lisanüanssi ja täiendab salatit vitamiinidega.

Lisatud chia seemned imavad endasse melonist tulevad mahlad ja muudavad muidu veidi vesise melonisalati tummisemaks. Lisaks rikastavad nad koos kanepiseemnetega salatit heade valkude ja rasvhapetega.

See on idelaane salat vahepalaks, kooli ja tööle kaasa võtmiseks, sest riknemist ei ole karta. Ja puuviljade maitse toatemperatuuril on alati parem, kui külmikust võetuna.

Salati miksis ja pildistas

Laivi Mesikäpp